fbpx

Het belang van zonnecrème

Met de zomer in het verschiet, herinneren we jou graag nog even aan het belang van zonnecrème. De uv-straling afkomstig van de zon zorgt namelijk voor (vervroegde) huidveroudering en vergroot het risico op huidkanker. We schetsen even de wat en hoe:

Verschillende stralingen

UVA-stralen

Dit zijn de stralen die we heel het jaar door tegenkomen. Ze zijn dus dé reden waarom je je best elke dag insmeert met zonnecrème, in ieder geval de delen die worden blootgesteld. In de wintermaanden zal dit dan vooral je gezicht zijn.
De UVA stralen dringen door de wolken en zelfs doorheen glas. Ze produceren radicale huidcellen die je huid op lange termijn beschadigen, onder andere in de vorm van huidkanker en veroudering.

UVB-stralen

Dit zijn de stralen die ervoor zorgen dat je huid verbrand. Ze bereiken je enkel bij hevige zonneschijn, hoofdzakelijk tussen april en september. Ook zij kunnen huidkanker of allergische reacties uitlokken.

Hoe vaak moet ik smeren?

Doorheen het jaar is het voldoende om zonnecrème te smeren in de ochtend, 1 x per dag. Vaak zit dit ook verwerkt in je dagcrème zodat je niet nog een extra product dient aan te brengen. In het voorjaar en tijdens de zomermaanden is dit echter veel te weinig. Ben je gedurende meerdere uren per dag blootgesteld aan de zon? Probeer je dan zeker om de twee uur opnieuw in te smeren.

Om de frequentie van het insmeren te bepalen, is de temperatuur buiten niet belangrijk. Het gaat om de UV-index: hoe hoger die is, hoe groter de kans dat je huid zal verbranden of je bijkomende schade oploopt.

Welke factor gebruik ik best?

Wanneer we het hebben over een beschermingsfactor, spreken we over de SPF (Sun Protection Factor). Het gaat hierbij niet over welke factor je nodig hebt om zo goed mogelijk te bruinen, wel over welke bescherming jouw huid nodig heeft. Hoe lichter je huid, hoe hoger je SPF moet zijn. Je doet er geen kwaad mee om altijd voor SPF 50 te kiezen. Hierbij weet je zeker dat je voldoende bescherming hebt, én je huid zal er nog voldoende mee bruinen.

Ben je opzoek naar een kwalitatieve zonnecrème of dagcrème met SPF?